Радио история - дълги, средни и къси вълни

Радиопредаване и радиоприемане в обхвата дълги, средни и къси вълни.
Публикувай отговор
fan_radio
100+
100+
Мнения: 230
Регистриран на: 03 Фев 2009, 22:56
Been thanked: 9 times

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от fan_radio »

Явно всичко е решено вече... Много показателен материал. И виждате за какъв арогантен човек става дума...
Слушам няколко дни от него как Видинския предавател бил проектиран да покрива 98 процента от територията и как се чувал дори до Братислава... Затова явно проектно намали наполовина мощността.... Къде са специалистите в БНР, ръководени мъдро от спортен коментатор?
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 3667
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков
Has thanked: 145 times
Been thanked: 131 times

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от Stani »

Не е само при нас така,почти всички съседни страни изключиха средновълновите си предаватели,сърбите го направиха отдавана преди нас,македонците и те спряха свойте. "Никой няма да гледа телевизия на премник Опера при положение че сме в ерата на цифровата телевизия с висока резолюция,никой няма да слуша радио на средни вълни след като навлиза цифровото DAB радио,което след около десетина години ще измести така хваленото сега аналогово УКВ(FM)",всяко нещо с времето си! :Drunk
fan_radio
100+
100+
Мнения: 230
Регистриран на: 03 Фев 2009, 22:56
Been thanked: 9 times

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от fan_radio »

Не се заблуждавай, че Янкулов ще въведе цифровото радио в БГ. Тук интересът няма нищо общо с техническия прогрес, а само с меркантилния! Нега гледаме разумно, а не емоционално. Новият средновълнов предател можеше да остане единствен, но разположен в центъра на страната. А прехвалното цифрово радио в БГ няма да е като в Мюнхен! Тепърва ще гледаш драми със спирането на УКВ някога тук.
az
1000+
1000+
Мнения: 1171
Регистриран на: 05 Май 2007, 12:01
Has thanked: 12 times
Been thanked: 17 times

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от az »

Има ли някой компетентен и информиран тука да обясни защо DRM на СВ масово не се наложи в Европа? Дори и малкото DRM предаватели на СВ, които предаваха в Европа са изключени. Ако не се лъжа СВ предавателя във Видин може да излъчва и в режим на DRM.
fan_radio
100+
100+
Мнения: 230
Регистриран на: 03 Фев 2009, 22:56
Been thanked: 9 times

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от fan_radio »

Ами не знам колко съм компетентен, но мисля, че английският пример е показателен. Не забравяй, че в Индия, Пакистан, Южна Африка DRM на средни вълни намери място и се залага на тази технология. Явно в Европа, от глезотия за качество, липса на интерес от производители на подобна техника, което прави наличието на малко и твърде скъпи модели на пазара, както и фактът, че има свръх високо ниво на индустриални смущения в Европа, наблюдавало се е по време на тестовите излъчвания и смущения от аналогови предаватели в обхвата MW, който до скоро не беше изоставен в много страни. И всичко това явно не може да се достави качеството на ниска цена, което се очаква от хората.
И аз се надявах, че в България DRM можеше да е алтернатива за сравнително поносимо качество с покритие на цялата страна...
При DAB идеята е чрез налагане на стандарта по рекламен път като нова алтернатива на УКВ от заинтересовани организации, и чрез наличието му в колите с предлагането на допълнителна сервизна информация за трафик, време и подобни неща. В колите вече е основното слушане на радио, а не у дома, за съжаление...
Ето повече тук.
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... 9003,d.d2s

http://theukradioblog.blogspot.com/2014 ... radio.html
Последно промяна от fan_radio на 24 Яну 2015, 23:32, променено общо 3 пъти.
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от gat3way »

Няма държава на балканите, която да си е спряла СВ предавателите, Сърбия включително, понеже ги слушам от време на време. Нещо повече, сърбите ги има и на КВ. Всъщност вероятно ние сме най-технологично напредналите, изпреварили сме дори албанците и сме оставили далеч назад такива лузъри като румънците, турците и гърците.

DRM според мен не се e наложил и няма да се наложи просто защото прекалено е закъснял, ако го бяха предложили 10 години по-рано, сигурно сега щеше да има успех. Напомня ми за FTP протокола, навремето това беше масово използвания протокол за сервиране на файлове и все още се използва но доста по-рядко. Тогава беше естественият вариант за това, понеже имаше автентикация, различни потребители можеха да виждат различни неща, възползваше се от системата с позволения на файлове, подържаше REST, с други думи ако връзката се разпадне можеш да продължиш да дърпаш оттам откъдето си стигнал последно. Но имаше и големи проблеми - освен че имаше известно търкане с NAT-ващи рутери, протоколът беше несигурен - всеки който слухти трафика вижда потребителското име и паролата в чист вид.

Докато се сетят да коригират това се появиха алтернативи - http сървърите се сдобиха с неудобни форми на автентикация, впоследствие уеб приложенията се развиха и всичко стана доста по-удобно, сигурно благодарение на https, накрая се появиха p2p протоколите и FTP стана нещо архаично и нишово. Някъде през това време, разни умни глави най-накрая измислиха как да използват TLS, за да направят FTP протокола сигурен, пръкна се FTPS, но закъсня ужасно. Draft-a стана официален стандарт някъде в средата на миналото десетилетие, тогава нямаше ентусиазъм. Реално ftps сървър съм достъпвал през целия си живот по-малко пъти отколкото са ми пръстите. FTPS е мъртвороден протокол, а FTP е на доизживяване, разните там веб и p2p революции до голяма степен го изхвърлиха на бунището. Чат-пат все още може да намериш публичен ftp сървър, предимно по университетски мрежи, евентуално някоя държавна институция.

Та горе-долу същата работа с DRM-а и КВ/СВ/ДВ радиото според мен.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2661
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Been thanked: 59 times

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от GIF »

„Ръководството на БНР самоволно изключи предавателите на средни вълни (СВ)
и така предаванията на турски език в Северозападна България и Кърджали не могат да стигнат до слушателите.“
Това заяви председателят на КРС Веселин Божков на заседание на медийната комисия.
По искане на ДПС депутатите от комисията привикаха за изслушване ръководството на националното радио да обясни защо от 1 януари е изключило предавателите на СВ и така предаванията на турски са спрени. В КРС са получили 124 сигнала от слушатели от районите на Разград, Русе, Търговище и Кърджали и веднага направили проверка. Така установили, че нищо не налага спирането на предавателите на СВ. В момента текат процедури по налагане на наказания на БНР от страна на КРС.
Шефът на БНР Радослав Янкулов обясни, че „средните вълни вече са морално остарели и овехтели” в цяла Европа и затова от 1 януари са спрели предавателите, по които се излъчват. Останал само този във Видин, който покривал 98 на сто от територията на България.
Не е вярно, в 15 държави от ЕС се излъчва на СВ, въпрос на модернизация и средства е това да стане и у нас, каза Божков.
Янкулов обясни, че от 8-те милиона лева в бюджета, предвидени за излъчвания, 5 от тях биха били отишли само за модернизация на предавателите на СВ и това наложило спирането им. Според Божков обаче предавателят във Видин в момента покрива 66 на сто от България, а не 98 на сто, както твърди БНР.
Янкулов обясни още, че в момента в района на Кърджали предаванията на турски език на радио „България” се излъчват и на УКВ вълни, което се възприемало много добре от хората там.
От името на ДПС депутатката Салиха Емин благодари на Янкулов и Божков за разясненията и ги увери, че движението няма намерение да търси политически подтекст в изслушването им. Според нея обаче БНР е трябвало да проведе разяснителна кампания за предстоящото спиране на предавателите на СВ, за да знаят хората къде да търсят любимите с предавания на турски.
Председателят на СЕМ Георги Лозанов подкрепи Янкулов и призова модернизацията на радиоизлъчването да продължи, за да не превръщаме тези райони в „технологично гето” и да ги затваряме в едно „остаряло технологично минало”, каквито според него са средните радиовълни.
Vevesti.bg
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от gat3way »

Интересно сега дали ще им намалее субсидията с няколкото милиона лева, които спестиха на данъкоплатеца покрай спирането на СВ/ДВ предавателите, защото аз като данъкоплатец бих се чувствал прецакан да вземат същите пари, а да предоставят по-ограничена услуга. Имам странното усещане че когато стигнат дотам да я карат само на streaming в нета, там вече ще работят 3000 души.

Днес между другото си говорих с някакъв пич от Финландия, който ми разправяше че това не е странно, защото в YLE (тяхното БНР+БНТ) работят близо 3500 души и отдавна са си спрели СВ/ДВ/КВ предавателите. Което като проверих колко са служителите в БНТ се оказва че е сходна ситуация. С една такава тънка разлика, Финландия е доста по-богата страна. Като го питах какво толкова правят тези хора там, той сподели нещо извън темата, там си имат такъв проект - всичкото им старо съдържание на аналогови носители се дигитализира и се качва публично достъпно в интернет, всичките им архиви. Понеже тогава се е плащала "такса YLE", преценили са че авторски права над съдържанието имат всички финландци и поради тази причина всеки там може да го свали и да го ползва както намери за добре. Та това само по себе си не е лесно начинание и предполагам доста човешки ресурс отива за целта. Тук наистина не знам закво са ни 1500 човека - но предполагам че 2/3 от тях са разни директори и секретарки, по добрия стар соц обичай.
fan_radio
100+
100+
Мнения: 230
Регистриран на: 03 Фев 2009, 22:56
Been thanked: 9 times

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от fan_radio »

Сигурно си прав за раздутия щат, но в него се влючват и шест състава, оркестър и пр. така че директно сравнение с Дарик например няма как да се прави. Отделно тук са всички от Хр. Ботев, регионалните станции, технически служители...
Но това май няма връзка с другото - спирането на СВ/ДВ. Или пък има! Ето, като си спомня сега предизборните думи на Янкулов, че ще направи всичко, за да повиши доходите на БНР служителите... Не всички, де. Не сме тъпи.Ето обяснението. А приказките за модернизация нека остави за СЕМ...Не, не е филантроп този човек. Просто чист Меркантил.
vakata
Нов
Нов
Мнения: 26
Регистриран на: 28 Апр 2007, 22:23
Обратна връзка:

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от vakata »

Предавателите на СВ са остарели и за поддръжката им са нужни нови части,но май никой не произвежда такива и карат до пълното им замлъкване.Персонала на тези станции се пенсионира отдавна,а нов персонал няма,понеже не ги обучават вече по тези предавателни съоражения
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2661
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Been thanked: 59 times

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от GIF »

Проблемът е , че няма осигурено покритие на УКВ за програмите, които се излъчваха на СВ и ДВ - Парламентарен канал и Радио България на турски език.
Във Финландия бяха изключени предавателите на СВ и ДВ, защото станаха ненужни.
В България предавателят във Видин не може да замести предавателя на ДВ и изключените предаватели на СВ, колкото и да са стари.
Купиха нов предавател на СВ с мощност 400kW за да работи с 200 kW ! :D
Главният пич на БНР казва, че покритието е 98 %, а Главният пич на КРС,
твърди че покритието е 66% !
Кой от пичовете лъже ! :D
Какво е реалното покритие на програмите на БНР на УКВ и СВ, никой не може да каже !
vakata
Нов
Нов
Мнения: 26
Регистриран на: 28 Апр 2007, 22:23
Обратна връзка:

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от vakata »

Максималната мощност е 400 KW,а излъчваната е 200 KW.Вероятно консумацията е 400 KW.Следователно по фактури за енергийно регулиране се посочват 400 KW.
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
Обратна връзка:

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от LZ2GPB »

Не е така. Просто намалиха мощността на половина, защото нямало пари, трябва да отидат в нечий джоб. Предавателят е на Thompson и е нов, немислимо е да излъчва 200kW, а да консумира двойно.

Edit: Георги
Премахнат ненужен цитат на предходен пост
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
Been thanked: 1 time
Обратна връзка:

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от Георги »

GIF написа:В България предавателят във Видин не може да замести предавателя на ДВ и изключените предаватели на СВ, колкото и да са стари.
Купиха нов предавател на СВ с мощност 400kW за да работи с 200 kW ! :D
Главният пич на БНР казва, че покритието е 98 %, а Главният пич на КРС,
твърди че покритието е 66% !
Кой от пичовете лъже ! :D
Какво е реалното покритие на програмите на БНР на УКВ и СВ, никой не може да каже !
GIF,
Съществува отделна тема тук на форума, посветена специално на БНР 1 Хоризонт - СВ 576 kHz :Book ->
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
Аватар
viliqnko.petkov
500+
500+
Мнения: 778
Регистриран на: 22 Юли 2016, 09:38

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от viliqnko.petkov »

Интервю на БГНЕС с един от уредниците в Музей за история на радиото, което разказва интересни и любопитни факти за историята:
http://bgnes.com/video/video/4619080/
optimeon
Нов
Нов
Мнения: 9
Регистриран на: 15 Дек 2017, 11:14

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от optimeon »

Много интересно интервю, благодаря, че го сподели
Аватар
Bobi MW
500+
500+
Мнения: 805
Регистриран на: 08 Окт 2007, 18:08
Местоположение: Плевен
Been thanked: 2 times
Обратна връзка:

Re: Радио история - дълги, средни и къси вълни

Мнение от Bobi MW »

От 2024г в историята отиват програмите на Транс Световно Радио и на ромски език.Две години преди това спряха на Български език.Причината не е ясна но според мен е приключило партньорство между Студио 865 където се подготвяха програмите и Транс Световно Радио.А като няма кой да подготвя програми няма и излъчване.

Ето спомени съхранени и записани от мен

https://youtu.be/MBzrS8AulfA?si=iEfcuE_yqtIVFwYH
https://youtu.be/vmvKJQafCWs?si=wEpoAyeGphUHiLLh
https://youtu.be/QZq4sK8o28o?si=j0oSGUcWPpBc_DEl
https://youtu.be/QFfj4fY-Ju4?si=FpTGJzlN04EQofaH
Публикувай отговор