БНР 1 Хоризонт - СВ 576 kHz
- radiomanbg
- 1000+
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 154 times
Re: БНР 1 Хоризонт - СВ 576 kHz
А в региона на Стара Загора се чува като някакъв шепот само вечер. Денем нищо!
Изключително изпълнение -засега- на сигнала на хоризонт 576 с филмова музика тази вечер, особено в центъра на Сибир. KiwiSDR от Тамбов (Русия), докладва S9 стабилно. От 21, започвайки с песента от филма "Осадени души", след това "Skyfall" на Адел,
Horchat hai Caliptus в оригинална версия (или може би Невена Цонева?), Уморени крила и други песни. На практика няма избледняване и малко "щурци"

Horchat hai Caliptus в оригинална версия (или може би Невена Цонева?), Уморени крила и други песни. На практика няма избледняване и малко "щурци"

- radiomanbg
- 1000+
-
- 100+
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 53 times
С моя радиоприемник Kalade KK-9 вечерта в София приемам около 20 станции на средни вълни, повечето от тях са румънските. Има и руски, гръцки и унгарски станции.
-
- 100+
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 42 times
За съжаление и този предавател ще бъде спрян тази година. И то още преди лятото.
- radiomanbg
- 1000+
Крайно време беше! Това да облъчаш Европа вместо пряко България със смешно ниска мощност. Ако предавателя беше до кулата на връх Ботев 250 киловата щяха да са достатъчни! Но сегашното си е тотал щета за БНР и без никаква полза за никого!
-
- 100+
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 42 times
Доколкото имам спомен, преди години антените му бяха насочени на запад, от този предавател се излъчваха предаванията на Радио България на сръбски и български език (в останалото време Хоризонт), но така или иначе в Сърбия се чуваше излъчването от този предавател. След като спряха тези емисии на РБ на сръбски и български, пуснаха емисиите на турски на Радио България след 2015, но тогава нямам спомен дали промениха насочването на антените към вътрешността на страната. А в последните години изобщо не знам какво е положението и докъде стига сигналът.
-
- 100+
Дано парите за поддръжката и сметките отидат за цифрово радиоразпръскване (DAB) и крайно време е да го пуснат.
-
- Нов
- Been thanked: 1 time
-
- 100+
- Has thanked: 230 times
- Been thanked: 59 times
Какво крайно време?? Друго си чувството да слушаш БНР в друга държава и сигнала си стига в Гърция Турция и др
Много жалко ако се спре предавателя!
Много жалко ако се спре предавателя!
FM Reciver - TEF6686 5.1 LNA/ XHDATA D-08
DAB-DAB+ - Panasonic RF-D10/Denver dab 42
SDR-Reciver-Airspy HF+ Discovery/RTL-SDR v.3
FM antenas 2-closed dipole, 3el, 5el yagi
Той достига доста далеч, дори до централните руски области. Въпреки това, към противоположната страна това не усложнява много други станции 576, което показва, че се използва диаграма на контролирано облъчване в посока югоизток или югоизток изток. Проблемът е, че те все още са средни вълни, не са освободени от хаотично поведение през нощта, дори на сравнително къси разстояния (защото какво е естеството на средните вълни), като траекторията на покритие в рамките на страната. За неподвижно покритие само от една точка се нуждаете от повече мощност. И - още по-интензивно - открих това поведение на слушане цяла нощ само в руските сигнали на Transnitria, в BBC в последното му време или, може би, в сигнал 1386 на Baltic Waves. Всичко останало, с по-малко, варира. Също така зависи доста от честотата, която използвате (576 е малко по-стабилен в този смисъл.) И много хора са станали твърде непоносими, когато местното съдържание не може да се следва перфектно. Все пак е жалко. Надявам се да оставят работещ и поддържан резерв. Разчитането само на цифрово с по-висока честота може да се превърне в значителна грешка в публичното управление при извънредни ситуации

-
- 100+
Много европейски държави изключиха средните вълни, а ние защо да не ги последваме? А защо в магазините за техника все още се предлагат радиоприемници не само на FM, а на MW, докато няма нито един на DAB? Интересно ще е да разберем колко българи слушат радио на средни вълни. Да не забравяме, че БНР, което наскоро навърши 90 години от своето основаване, започна своето излъчване именно на средни вълни. Наистина ще е жалко, ако последният работещ предавател на БНР на СВ бъде спрян, но този предавател можеше да е на друго място - край Плевен, край Стара Загора или край Вакарел, но на тези места, за съжаление, вече няма следа от някогашните предаватели. И така щеше да се постигне безпроблемно покритие на почти цяла България. Ако беше на връх Ботев, щеше да се чуе и отвъд Карпатите, но условията там биха усложнили работата. Бъдещето вече не е само да се информираш от радиото, въпреки че някои от третата възраст все още слушат радио и най-вече в обезлюдяващите села се приема само БНР. Радиото е най-вече (полза за мен) за значими и извънредни събития като бедствия, а излъчването му е поне няколко секунди преди да се чуе в Интернет.uhf35 написа: ↑13 Фев 2025, 03:54Той достига доста далеч, дори до централните руски области. Въпреки това, към противоположната страна това не усложнява много други станции 576, което показва, че се използва диаграма на контролирано облъчване в посока югоизток или югоизток изток. Проблемът е, че те все още са средни вълни, не са освободени от хаотично поведение през нощта, дори на сравнително къси разстояния (защото какво е естеството на средните вълни), като траекторията на покритие в рамките на страната. За неподвижно покритие само от една точка се нуждаете от повече мощност. И - още по-интензивно - открих това поведение на слушане цяла нощ само в руските сигнали на Transnitria, в BBC в последното му време или, може би, в сигнал 1386 на Baltic Waves. Всичко останало, с по-малко, варира. Също така зависи доста от честотата, която използвате (576 е малко по-стабилен в този смисъл.) И много хора са станали твърде непоносими, когато местното съдържание не може да се следва перфектно. Все пак е жалко. Надявам се да оставят работещ и поддържан резерв. Разчитането само на цифрово с по-висока честота може да се превърне в значителна грешка в публичното управление при извънредни ситуации![]()
-
- Нов
- Been thanked: 1 time
Всички се радват , когато нещо се създаде! А не , когато се спре...или в случаите унищожи! Понеже ясно е на аудиторията, какво се случва със съдбата на спрените РПС. Нека честитим световния ден на радиото! В това число на БНР . Да си пожелаем нов средновълнов предавател и за програма Христо Ботев!viliqnkopetkov написа: ↑13 Фев 2025, 19:04Много европейски държави изключиха средните вълни, а ние защо да не ги последваме? А защо в магазините за техника все още се предлагат радиоприемници не само на FM, а на MW, докато няма нито един на DAB? Интересно ще е да разберем колко българи слушат радио на средни вълни. Да не забравяме, че БНР, което наскоро навърши 90 години от своето основаване, започна своето излъчване именно на средни вълни. Наистина ще е жалко, ако последният работещ предавател на БНР на СВ бъде спрян, но този предавател можеше да е на друго място - край Плевен, край Стара Загора или край Вакарел, но на тези места, за съжаление, вече няма следа от някогашните предаватели. И така щеше да се постигне безпроблемно покритие на почти цяла България. Ако беше на връх Ботев, щеше да се чуе и отвъд Карпатите, но условията там биха усложнили работата. Бъдещето вече не е само да се информираш от радиото, въпреки че някои от третата възраст все още слушат радио и най-вече в обезлюдяващите села се приема само БНР. Радиото е най-вече (полза за мен) за значими и извънредни събития като бедствия, а излъчването му е поне няколко секунди преди да се чуе в Интернет.uhf35 написа: ↑13 Фев 2025, 03:54Той достига доста далеч, дори до централните руски области. Въпреки това, към противоположната страна това не усложнява много други станции 576, което показва, че се използва диаграма на контролирано облъчване в посока югоизток или югоизток изток. Проблемът е, че те все още са средни вълни, не са освободени от хаотично поведение през нощта, дори на сравнително къси разстояния (защото какво е естеството на средните вълни), като траекторията на покритие в рамките на страната. За неподвижно покритие само от една точка се нуждаете от повече мощност. И - още по-интензивно - открих това поведение на слушане цяла нощ само в руските сигнали на Transnitria, в BBC в последното му време или, може би, в сигнал 1386 на Baltic Waves. Всичко останало, с по-малко, варира. Също така зависи доста от честотата, която използвате (576 е малко по-стабилен в този смисъл.) И много хора са станали твърде непоносими, когато местното съдържание не може да се следва перфектно. Все пак е жалко. Надявам се да оставят работещ и поддържан резерв. Разчитането само на цифрово с по-висока честота може да се превърне в значителна грешка в публичното управление при извънредни ситуации![]()

Че то в София и в Пловдив не се хваща ва СВ, какво остава за Гърция и Турция... За Турция не знам, само предполагам, но в Гърция със сигурност не се чува. Иначе, да - на мен ми липсва българска реч и новини по радиото, докато се прибираме към България, но чак след Солун започва (зле) да избива Радио Благоевград от Орелек, на честотите на Хоризонт има местни предаватели
-
- 100+
- Has thanked: 230 times
- Been thanked: 59 times
В София си се хваща и през деня лично при мен за Пловдив не знам в Гърция с авто приемник съм го слушал на остров Лефкада.747 написа: ↑14 Фев 2025, 22:50Че то в София и в Пловдив не се хваща ва СВ, какво остава за Гърция и Турция... За Турция не знам, само предполагам, но в Гърция със сигурност не се чува. Иначе, да - на мен ми липсва българска реч и новини по радиото, докато се прибираме към България, но чак след Солун започва (зле) да избива Радио Благоевград от Орелек, на честотите на Хоризонт има местни предаватели
FM Reciver - TEF6686 5.1 LNA/ XHDATA D-08
-
- Нов
Не знам за какво говорите. "Хоризонт " от Видинско на 576 kHz се приема прекрасно на детекторен приемник, не говорим за линеен приемник или суперхетеродин.Тук при мен в Старозагорско..