Повишаване на мощноста на радията в пограничените райони

Ефирът на България и съседните страни - за радиоприемането вкъщи и в колата, със сложни антени или с радиото на телефона, феноменални далечни приеми и изненадващи пробиви над Стара планина
tekotien
1000+
1000+
Has thanked: 152 times
Been thanked: 71 times

Re: Повишаване на мощноста на радията в пограничените райони

Мнение от tekotien »

R1B1 написа: 22 Юни 2023, 16:44 Единственият вариант за спасение е преминаване към стандарт, който турците не използват. Разбирай цифровизация !

Няма как и никога няма да ги пребориш с мощност.
Е как да стане ,ако някога минем на даб+ ,те и турците сега правят тестове на даб+,дори аз успях да сканирам като имаше турски даб+,и какъв да е този радио стандарт който турците не ползват.аз се надаявах да има цирфрово радио през двб-т,защото така и така ефирните приемници за цифровата тв,имат опция да приемат и радио.мисля че това е най добрия варинат,цифровизация на радиото през двб-т .
Ако приемате съвет ,подписвайте договор с оператор само за 1 година, никога не обединявайте различните оферти в 1 оферта, когато имате опция ползвайте предплатена услуга !
tekotien
1000+
1000+

Мнение от tekotien »

radiolubitel написа: 22 Авг 2010, 20:25 За сведение на някои от колегите от форума ще спомена,че предавателят на 11к на вр.Ботев е първия мощен ТВ предавател на Балканите.През 60-те години половин България гледаше телевизия от него,а се приемаше и в Одрин и Букурещ,така че е крайно нагло,това което направиха румънците с пускането на техен предавател върху нашия 24.За това определена вина има разбира се и КРС,която си мълчи и не защитава националните ни интереси!
Относно радиоразпръскването естествено, че България преди Румъния въведе обхвата 88-108MHz.
А по повод пускането на все нови и нови УКВ предаватели на нац.радио с ужас видях,че се планира пускане на нов предавател на радио Пловдив от вр.Братия на 100,4 MHz-това е честотата на Б-202 от Тупижница,който слушам в Панчарево. :(
Както ти се слуща сръбско радио,отивай да живееш в сърбия.Аз си предпочитам Български радио станции,другите си имам начини как да ги слушам,аз съм на мненние че трявба всички регионални радио канали на БНР.трябва да се приемат в цяла България.
Ако приемате съвет ,подписвайте договор с оператор само за 1 година, никога не обединявайте различните оферти в 1 оферта, когато имате опция ползвайте предплатена услуга !
elman22
1000+
1000+
Has thanked: 297 times
Been thanked: 111 times

Мнение от elman22 »

radiolubitel написа: 21 Авг 2010, 21:50 При това напълно излишни в повечето случаи. БНР вече излъчва от всяка керемидка! :(
Не са излишни, БНР трябва да се чува добре навсякъде.
tekotien
1000+
1000+

Мнение от tekotien »

До колкото съм наясно,един вид Националните радио станции в мрежата на БНР,са като един вид важни и за информация на гражданите,както и за националната сигурност,иначе изобщо нито една държава нямаше да има,национални радия ами само частни.
Последно промяна от tekotien на 12 Апр 2025, 17:38, променено общо 1 път.
elman22
1000+
1000+
Has thanked: 297 times
Been thanked: 111 times

Мнение от elman22 »

tekotien написа: 12 Апр 2025, 16:02 До колкото съм наясно,един вид Националните радио станции в мрежата на БНР,са като един вид важни и за информаиця на гражданите,както и за националната сигурност
Така е, не знам защо колегата е казал, че са излишни. Реално много райони не са добре покрити със сигнал на БНР. Например около Банско и Разлог забелязах че БНР не се чува много добре, на Златни Пясъци е с променлив сигнал лятото, не знам дали е заради смущения от турците, или антената на предавателя е в друга посока. В Пловдив Хоризонт не се чува много добре с по-евтините приемници и телефони, а в Стара Загора го няма изобщо. А като цяло в Южна/ Югоизточна България 100.9 от връх Ботев се смущава от чужди станции.
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Has thanked: 2 times
Been thanked: 162 times

Мнение от radiomanbg »

elman22 написа: 12 Апр 2025, 17:03
tekotien написа: 12 Апр 2025, 16:02 До колкото съм наясно,един вид Националните радио станции в мрежата на БНР,са като един вид важни и за информаиця на гражданите,както и за националната сигурност
Така е, не знам защо колегата е казал, че са излишни. Реално много райони не са добре покрити със сигнал на БНР. Например около Банско и Разлог забелязах че БНР не се чува много добре, на Златни Пясъци е с променлив сигнал лятото, не знам дали е заради смущения от турците, или антената на предавателя е в друга посока. В Пловдив Хоризонт не се чува много добре с по-евтините приемници и телефони, а в Стара Загора го няма изобщо. А като цяло в Южна/ Югоизточна България 100.9 от връх Ботев се смущава от чужди станции.
Не съм съгласен,че БНТ Хоризонт не се хваща в Стара Загора.Има изключително добър прием на сигналите от Кърджали и Свиленград,а в някои региони на града и от Сливен и Дервишка могила. В най-високине части от града от Снежанка и Пловдив!
viliqnkopetkov
100+
100+
Has thanked: 10 times
Been thanked: 59 times

Мнение от viliqnkopetkov »

radiomanbg написа: 13 Апр 2025, 10:55
elman22 написа: 12 Апр 2025, 17:03
Не съм съгласен,че БНТ Хоризонт не се хваща в Стара Загора.Има изключително добър прием на сигналите от Кърджали и Свиленград,а в някои региони на града и от Сливен и Дервишка могила. В най-високине части от града от Снежанка и Пловдив!
В Пловдив се приема добре на поне две честоти и с евтините приемници, но зависи как държиш приемника и накъде е насочена антената.
Аватар
rcv45
Нов
Нов
Has thanked: 17 times
Been thanked: 3 times

Мнение от rcv45 »

В северозапада където врътнеш по скалата само бнр хоризонт. От Петрохан 10kW, от Белоградчик 10кW, От Ботев даже се хваща. Във всеки град регионален предавател тропнали. Преди години хващах Радио Београд 1 на 87.7MHz. И хоп, тропнаха регионален предавател на хоризонт на 87.6MHz. в Лом. Нормален радиоприемник не може да раздели честотите. Направо си е умишлено толкова близко честотите. Трябва TEF приемник. Ама колко хора го имат. Иначе Хоризонт се слуша само от пенсионери. Всъщност дори те не го слушат. Гледат телевизия или слушат регионалното БНР Видин. Всички тези предаватели харчат ток, искат поддръжка, служители, заплати. Ама било заради националната сигурност. Първо да решат проблема със собствеността на предавателната мрежа от офшорка с неясен произход на капиталите. Всичко е пунта мара. Постоянно реване за заплати и нужди от покритие за да се харчи държавна пара.
Тези предаватели за идеална мишена при една война. Видяхме как потрошиха предавателите на сърбите 90-те войната.
Интернет поколението не знае, не ползва и не се интересува от радио.
Когато си на път с кола в Северозапада, нямаш друг избор да слушаш освен Веселина или ретро денс от 90-те. Или новинарското/политически ангажираното радио бнр. Пълна скръб!
Реално няма нормално музикално радио с богата фонотека, което можеш да слушаш с часове без да ти писне. Всъщност слушам сръбското Радио Београд 202. Главно западна музика, рок и поп музика от 80-те до днес. Ненатрапчиви реклами. Но със смущения, пак заради потрошените предаватели от войната 90-те.
tekotien
1000+
1000+

Мнение от tekotien »

Може ли малко инфо какви са тези специални TEF радио приемници,къде ги продават колко струват,какви са им предимствата ?
Само да ти кажа че радио Хоризонт се слуша от голяма възрастова граница,това че ти си мислиш че е пенсионерско радио не е така.

Обаче хоризонт имат един кофти навик,пусна си да речем вечер да ги слушам между 20 и 21 до 22 часа ,по някога музиката е нетърпима,хайде разбирам ги няма чалга по хоризонт ( това не ми епроблем,нищо че слушам и чалга ),но в тоя часови пояс,който съм написал,понякога пускат такава калпава музика че не се търпи,и като кажат че това е някой много известен изпълнител група ,направо живи да ги оплачаеш,толкова са известни че никъде другаде освен по хоризонт не ги пускат,сигурно са си платили за да ни тормозоят с този вид музика.

Аз добре че до хоризонта,най близкото нормално радио е Фреш,та сменям на него . :)Освен това аз хоризонта го слушам от 18 годишен на горе,така че не е вярно че е само пенсионерско радио.
viliqnkopetkov
100+
100+
Has thanked: 10 times
Been thanked: 59 times

Мнение от viliqnkopetkov »

rcv45 написа: 17 Апр 2025, 15:22 В северозапада където врътнеш по скалата само бнр хоризонт. От Петрохан 10kW, от Белоградчик 10кW, От Ботев даже се хваща. Във всеки град регионален предавател тропнали. Преди години хващах Радио Београд 1 на 87.7MHz. И хоп, тропнаха регионален предавател на хоризонт на 87.6MHz. в Лом. Нормален радиоприемник не може да раздели честотите. Направо си е умишлено толкова близко честотите. Трябва TEF приемник. Ама колко хора го имат. Иначе Хоризонт се слуша само от пенсионери. Всъщност дори те не го слушат. Гледат телевизия или слушат регионалното БНР Видин. Всички тези предаватели харчат ток, искат поддръжка, служители, заплати. Ама било заради националната сигурност. Първо да решат проблема със собствеността на предавателната мрежа от офшорка с неясен произход на капиталите. Всичко е пунта мара. Постоянно реване за заплати и нужди от покритие за да се харчи държавна пара.
Тези предаватели за идеална мишена при една война. Видяхме как потрошиха предавателите на сърбите 90-те войната.
Интернет поколението не знае, не ползва и не се интересува от радио.
Когато си на път с кола в Северозапада, нямаш друг избор да слушаш освен Веселина или ретро денс от 90-те. Или новинарското/политически ангажираното радио бнр. Пълна скръб!
Реално няма нормално музикално радио с богата фонотека, което можеш да слушаш с часове без да ти писне. Всъщност слушам сръбското Радио Београд 202. Главно западна музика, рок и поп музика от 80-те до днес. Ненатрапчиви реклами. Но със смущения, пак заради потрошените предаватели от войната 90-те.
Слушам Хоризонт най-вече заради новините - обективни и с повече регионална информация за разлика от много други медии. Слуша се от пенсионери, а и от хора, които искат да следят важни събития в държавата и по света. Ако се слуша от пенсионери, защо Хоризонт от няколко години не спира с реклами за простата? Добре е обаче, че рекламните блокове не са доста дълги за разлика от Дарик и от много други частни радиостанции.
Петрохан се приема в цяла Северозападна България и чак до Русе, а 101.4 е честотата на Хоризонт с най-силен сигнал в София след Копитото и е нужна, ако няма сигнал от Витоша. В Северозападна България е и останалият единствен работещ предавател на средни вълни в България, който се приема в половин България, и единствено от него се приема на ВЕФ-ове, Селени и други старовременни радиоапарати, най-вече колекционерските.
tekotien
1000+
1000+

Мнение от tekotien »

Вече ми е писнало от рекламата за простатата,тя е първата която винаги пускат като има реклама ! по няколко пъти на ден ...
Аватар
rcv45
Нов
Нов
Has thanked: 17 times
Been thanked: 3 times

Мнение от rcv45 »

tekotien написа: 17 Апр 2025, 21:20 Може ли малко инфо какви са тези специални TEF радио приемници,къде ги продават колко струват,какви са им предимствата ?
NXP TEF6686 чип. Характеризира се с висока чувствителност и способност да отделя до десети след запетаята близки радиостанции като излъчване. Преди няколко години започнал като DIY проект, вече има комерсиални радиа прозведени в Китай. Търсете TEF6686 radio.
Повече информация в спeциализирани форуми:
https://www.rundfunkforum.de/viewtopic. ... 56a7d1926d

https://www.dxing.org/viewtopic.php?t=2739
tekotien
1000+
1000+

Мнение от tekotien »

А има ли някъде схема,как мога сам да си направя платка и да може да лови ДАБ+ радиата,и такива схеми има ли някаквъ лиценз,или са беплзатни за ползване?
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Has thanked: 2 times
Been thanked: 162 times

Мнение от radiomanbg »

Не зависи само от операторите,а и от енергийните дружества да осигурят повече ток за предавателите, от държавата да осигури същото на малко по-ниски цени и от КРС да осигури подходящите честоти, на които да се работи без ограничение в мощностите!
Публикувай отговор