БНР 1 Хоризонт - СВ 576 kHz

Радиопредаване и радиоприемане в обхвата дълги, средни и къси вълни.
Публикувай отговор
Gəncə
100+
100+
Has thanked: 22 times
Been thanked: 51 times

Re: БНР 1 Хоризонт - СВ 576 kHz

Мнение от Gəncə »

Той го предложи още преди няколко месеца (но не беше оповестено по медиите). Сега явно ще трябва и да пристъпи към действие :-[
fan_radio
100+
100+
Has thanked: 1 time
Been thanked: 25 times

Мнение от fan_radio »

Очакваше се. Жалко. Лошото е, че парите няма да се ползват за нищо друго, освен покриване на текущи разходи и други пробойни. Да не говорим за DAB+ мултиплекс.
GIF
1000+
1000+
Been thanked: 98 times

Мнение от GIF »

Болгарское радио:
https://www.youtube.com/shorts/mtcLLAAbCJU
furforan
100+
100+
Has thanked: 66 times
Been thanked: 12 times

Мнение от furforan »

Цялата държава е спряла ,и тъпче ли тъпче на едно място,един предавател по малко...а парите няма да отидат з даб+,ще си ги разпределят между тях..... ,жалко сега на средни вълни само чужди станции,добре че по не радио вести фм ,се приема по добре през голяма част от денонощието,та поне нещо на горе долу разбираем език !
Абонат на YETTEL BULGARIA 5G .... Давам 50 лева на този който ,ми скъса кабела на безжичния интернет ! Благодаря за вниманието !
furforan
100+
100+

Мнение от furforan »

На днешна дата 06.08.2025 година ден сряда град Варна,рано сутринта след 3 часа ,радио Хоризонт предавателя от град Видин 576 килохерца работи.

Допреди малко го слушах защото през деня го няма.
Абонат на YETTEL BULGARIA 5G .... Давам 50 лева на този който ,ми скъса кабела на безжичния интернет ! Благодаря за вниманието !
Аватар
Bobi MW
500+
500+
Been thanked: 7 times
Обратна връзка:

Мнение от Bobi MW »

Предавателя е спасен и няма да бъде изключван.Виваком е против изключването му.Те ще модернизират подстанцията която захранва обекта,изграждат фотоволтаичен парк на цялата територия празно място в обекта.Отделно новината за спирането му е стигнало и до "ДАНС"
fan_radio
100+
100+

Мнение от fan_radio »

Браво! В планините и в кризисни ситуации е нужен. Като има желание, има вариант.
GIF
1000+
1000+

Мнение от GIF »

Мощността на предавателя беше намалена с цел икономия на електроенергия. След пускането на фотоволтаиците е нормално предавателя да работи на пълна мощност, ако няма други мераци.
ГД на БНР ще трябва да търси нещо друго за спиране и ликвидиране за да осигури кинти за по-високи заплати.
Какво стана с плана за оптимизация на БНР ?
Бравото ще почака ! :Drunk
viliqnkopetkov
100+
100+
Has thanked: 15 times
Been thanked: 68 times

Мнение от viliqnkopetkov »

Bobi MW написа: 09 Авг 2025, 10:39 Предавателя е спасен и няма да бъде изключван.Виваком е против изключването му.Те ще модернизират подстанцията която захранва обекта,изграждат фотоволтаичен парк на цялата територия празно място в обекта.Отделно новината за спирането му е стигнало и до "ДАНС"
От къде е тази информация? Ако е вярно, това е добра новина.
Предавателят на средни вълни е необходим за местата без УКВ покритие и при кризисни ситуации, но трябва да се подобри покритието в страната, тъй като не е поставен, за да покрива половин Европа. В момента в Софийско 576 kHz се приема перфектно, а звукът на "Хоризонт" на УКВ леко изостава.
Предавателят покрива перфектно цяла Северозападна България, където "Хоризонт" има по-голямо покритие на УКВ от това на "Христо Ботев", а има излишни предаватели.
GIF
1000+
1000+

Мнение от GIF »

Може ли някой да обясни как обикновените слушатели реално ще ползват честота 576кHz, когато масово се слуша FM и средните вълни са почти забравени. Вече има приемници само на FM и FM с DAB. На старите радиоприемници с АМ вместо СВ се монтират допълнитело MP3 и BT, защото на средни вълни "нямало нищо".
При кризисни ситуации този предавател може да бъде ползван предимно от службите за гражданска защита, (за което няма никаква информация), ако ситуацията не е такава, при която един дрон е достачен за да бъде елиминиран.
От видинския предавател имат нужда само районите където няма покритие от БНР-Хоризонт, слушателите от чужбина и някои радиолюбители.
Този предавател може да излъчва програмите на Радио България на СВ, вместо германски радиолюбители на къси вълни. :Drunk
fan_radio
100+
100+

Мнение от fan_radio »

Всеки нормален дом има все още поне един приемник с FM/AM. Когато няма друго за слушане, ще се изнамери и този апарат. Интернет е първото нещо, което при бедствие ще излезе от строя.Това обаче не означава, че не трябва да има преимуществено излъчване на DAB цифрово радио на днешния ден. Ние в никоя писта не сме с останалите страни.
Bate Riti
100+
100+
Has thanked: 2 times
Been thanked: 117 times

Мнение от Bate Riti »

Аз имам два работещи приемника с обхвати за къси и средни вълни. И съм забелязал, че хората масово си изхвърлят радиоприемниците на боклука, защото са минали на телевизия и Интернет. И считат радиото за някаква допотопна технология и отживелица. Но именно това си остава най-лесно достъпната медия, особено при бедствено положение.
heterodin78
Нов
Нов
Been thanked: 1 time

Мнение от heterodin78 »

Предавателя трябва да бъде запазен. БНР не са останали на неговите киловати които консумира. При мен в Старозагорско се чува и през деня на детекторен приемник, не само на линейни и супергетеродинни приемници.
furforan
100+
100+

Мнение от furforan »

Bate Riti написа: 09 Авг 2025, 19:17 Аз имам два работещи приемника с обхвати за къси и средни вълни. И съм забелязал, че хората масово си изхвърлят радиоприемниците на боклука, защото са минали на телевизия и Интернет. И считат радиото за някаква допотопна технология и отживелица. Но именно това си остава най-лесно достъпната медия, особено при бедствено положение.
Да май вече ,радиото може да работи и при 3 волта,а дори да имаш телевизор на батерии харчи повече ток.а сигнала на радиото,особенно на средни вълни нощно време стига по на далеч.
Аватар
Bobi MW
500+
500+
Обратна връзка:

Мнение от Bobi MW »

БНР плаща на VIVACOM да излъчва със 200 киловата изходна мощност.Ако БНР поиска повече естествено таксата за излъчване ще е по голяма.
GIF
1000+
1000+

Мнение от GIF »

Bate Riti написа: 09 Авг 2025, 19:17 Аз имам два работещи приемника с обхвати за къси и средни вълни. И съм забелязал, че хората масово си изхвърлят радиоприемниците на боклука, защото са минали на телевизия и Интернет. И считат радиото за някаква допотопна технология и отживелица. Но именно това си остава най-лесно достъпната медия, особено при бедствено положение.
Други хора прибират радиоприемниците от боклука и ги реставрират.
Различни хора - различни интереси, но радиото няма да изчезне !
Предавателят на 576 kHz e по-добре да го има, отколкото да го няма !
БНР като искат да правят икономии да излъчват на СВ само в определени часове с 400 kW,
в други часове да изключват придавателя.
Както казва народът: "Като ще е гарга, нека да е рошава ! Като ще е свинско, нека да е печено ! " :Drunk
Аватар
Bobi MW
500+
500+
Обратна връзка:

Мнение от Bobi MW »

Румъния заради криза с бюджета не изключи нито един средновълнов предавател,а намалява мощностите вечер на половина.От скоро вече изключват нощно време всичко.Но пак подчертавам няма спряно нищо.Аз съм доволен че 576 работи денонощно макар и с по малка мощност.Предпопитам по малка мощност но денонощно от колкото режим 6-24 на пълна мощност.
GIF
1000+
1000+

Мнение от GIF »

Bobi MW се намира близо до видинския предавател на БНР и го приема добре с намалена мощност, но на други места в България предавателят не се чува. На SDR в североизточна Гърция БНР 576 kHz с 200 kW и сегашното насочване на антената се приемаше слабо, а с 400 kW може да стигне и до Бурса ...

Намаляването на мощностите на румънските предаватели е първата стъпка към тяхното спиране.
При прохождение румънските предаватели на СВ се чуваха чак в Южна Африка.
Аватар
Bobi MW
500+
500+
Обратна връзка:

Мнение от Bobi MW »

Нека всички които обичат нашият единствен радиопредавател на средни вълни да се чувстват поздравени.Поздравявам и екипа на VIVACOM който поддържа това велико съоръжение и хората които се застъпиха той да остане и които го оцениха.
https://youtu.be/M03i_3iuDAM
furforan
100+
100+

Мнение от furforan »

Код за потвърждение: Избери целия код

https://www.youtube.com/watch?v=17ZmNiZnI_8
Bobi MW написа: 14 Авг 2025, 17:45 Нека всички които обичат нашият единствен радиопредавател на средни вълни да се чувстват поздравени.Поздравявам и екипа на VIVACOM който поддържа това велико съоръжение и хората които се застъпиха той да остане и които го оцениха.
https://youtu.be/M03i_3iuDAM
Благодаря ти за хубавия поздрав,и че можах да видя как изглежда предвателя,а случайно да има някъде видео с архив,кадри на предвателя вакарел .

Аз намерих и ми стана мъчно че ще я махат.
Публикувай отговор