А1 уловка?

Всичко телевизионно - за програмите, ефирното разпространение, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
Публикувай отговор
Аватар
alex2510
100+
100+
Has thanked: 104 times
Been thanked: 53 times
Обратна връзка:

Re: А1 уловка?

Мнение от alex2510 »

furforan написа: ↑27 Сеп 2025, 21:34 Аз ли нещо съм дал на късо и не разбирам,как може като играят национални отбори,правата да ги държат частници ? мисля че това трябва да е основно за националната телевизия,а тя да дава на други разрешение.
А според теб БНТ в това си финансово положение (датиращо много отдавна, не без любезното съдействие на някои индивиди, пребивавали в редиците на ДС, УБО и МВР и част от които са в медиите и днес) може ли да си позволи да закупи тези права? При това САМА! И опитвайки се да изпълнява мисията си като обществена медия... :Hmmm

Ne mislA... :Bounce

И плюс това, какво лошо виждаш в това частните медии да закупуват права за значими спортни събития? Дори без участието на националните ни отбори в който и да е спорт.

Разковничето в цялата работа се състои в т.нар. "списък със спортни събития с важно значение", публикуван от СЕМ. В него се включват много събития с важно обществено значение, в които участие вземат наши национални отбори. Списъка го има в сайта на Съвета, може да го разгледаш. Според изискванията по него, когато дадено събитие е с участието на националния ни отбор в дадения спорт, то зрителите трябва да получат безплатен достъп до него по различните способи. Няма регламент как да се случва това. Дали чрез споделяне на правата за даденото събитие с някоя от националните телевизии, самостоятелно закупуване на правата от последните или по някакъв друг тертип. Няма значение. Важното е дядо ти Йовчо от Горно Нанадолнище като си пусне от антената БНТ 1, Нова или bTV, да може да си гледа неговите сънародници как играят и ни прославят.
-> Социалните ми мрежи
#ГледамИНеВярвамНаУшитеСи :o
:bg:
Радиото у дома: JVC TH-S11 с антена жица.
Радиото на телефона: Nokia G60 5G

Ако нещо не е счупено, не го поправяйте!

От Сливо поле, Русенско :D
elman22
1000+
1000+
Has thanked: 342 times
Been thanked: 122 times

Мнение от elman22 »

Като гледам в списъка присъства само футбол, баскетбол и волейбол. Освен това май не е задължително да е ефирно излъчване, май може да се ползват и канали като бТВ Екшън.
Аватар
alex2510
100+
100+
Has thanked: 104 times
Been thanked: 53 times
Обратна връзка:

Мнение от alex2510 »

elman22 написа: ↑27 Сеп 2025, 22:07 Като гледам в списъка присъства само футбол, баскетбол и волейбол. Освен това май не е задължително да е ефирно излъчване, май може да се ползват и канали като бТВ Екшън.
Ефирът го дадох просто като пример. Иначе да, ако искат, могат да го пуснат и по Диема Фемили. :D Важното в случая е да не е единствено по платен канал като Макс Спорт 2 или Диема Спорт 3 и тем подобни. Да може масовия зрител, който вероятно няма да може да си позволи да дава 15 кинта (примерно) за пакет спортни канали, да го гледа свободно, защото примерно е в негов интерес да види тези млади момчета как поставят нашата страна на картата на световните спортове. ;)
-> Социалните ми мрежи
#ГледамИНеВярвамНаУшитеСи :o
:bg:
Радиото у дома: JVC TH-S11 с антена жица.
Радиото на телефона: Nokia G60 5G

Ако нещо не е счупено, не го поправяйте!

От Сливо поле, Русенско :D
R1B1
500+
500+
Has thanked: 50 times
Been thanked: 127 times

Мнение от R1B1 »

furforan написа: ↑27 Сеп 2025, 21:34Аз ли нещо съм дал на късо и не разбирам,как може като играят национални отбори,правата да ги държат частници ? мисля че това трябва да е основно за националната телевизия,а тя да дава на други разрешение.

Това е все едно по Левски ТВ или ЦСКА ТВ да върви мач на националния отбор. Частникът си е частник, обществената национална телевизия си е национална телевизия. Едното се изхранва като търговско дружество на гърба на хората чрез такси и постъпления от реклами, а второто се поддържа от държавния бюджет и държавната хазна.
Явно условието е програмата да бъде свободна, т.нар. free-to-air (FTA).
Аватар
nvr
1000+
1000+
Has thanked: 176 times
Been thanked: 33 times

Мнение от nvr »

Не е по темата,но преди години мачовете на националният отбор по волейбол ги даваха по Канал 1(сега БНТ 1).Първа лига също.
Подкрепям стартирането на DAB+ излъчването в България
elman22
1000+
1000+

Мнение от elman22 »

R1B1 написа: ↑27 Сеп 2025, 23:16 Явно условието е програмата да бъде свободна, т.нар. free-to-air (FTA).
По-точно да не е с допълнително заплащане. Обаче списъкът е стар, липсват доста спортове, в които имаме български успехи, трябва да го обновят.
Nedyalko
500+
500+
Has thanked: 67 times
Been thanked: 94 times

Мнение от Nedyalko »

От кога известно време ще качват нови канали при А1, н.пр. History 2, Eurosport 4K, Galaxy HD, Mate Kitchen HD, Канал 4? Интересно кога връщат каналите на Фен ТВ?

Нали виждате сами, вече има налице и двата канала (Galaxy HD и Mate Kitchen HD) при Yettel и EON. :Happy
furforan
100+
100+
Has thanked: 73 times
Been thanked: 15 times

Мнение от furforan »

Nedyalko написа: ↑14 Окт 2025, 21:15 От кога известно време ще качват нови канали при А1, н.пр. History 2, Eurosport 4K, Galaxy HD, Mate Kitchen HD, Канал 4? Интересно кога връщат каналите на Фен ТВ?

Нали виждате сами, вече има налице и двата канала (Galaxy HD и Mate Kitchen HD) при Yettel и EON. :Happy
Няма смисъл да се качват нови канали,при положение че едно време имаше само канал 1 и ефир 2 ,така че радвайте се че имате и тези.
Абонат на YETTEL BULGARIA 5G .... Давам 50 лева на този който ,ми скъса кабела на безжичния интернет ! Благодаря за вниманието !
Nedyalko
500+
500+
Has thanked: 67 times
Been thanked: 94 times

Мнение от Nedyalko »

Филмовия канал Max Movie започна излъчване при А1:
https://trud.bg/a/articles/max-movie-no ... -bezplatno
MAX Movie предлага 24-часово филмово съдържание в HD качество, със субтитри или дублаж на български език, подбрано така, че да бъде подходящо за зрители от всички възрасти. По повод старта всички ТВ клиенти на А1 могат да се наслаждават на разнообразното съдържание безплатно до 5 януари 2026 г., включително.
elman22
1000+
1000+

Мнение от elman22 »

След като Виваком имат филмови канали, и А1 решиха да не останат по-назад. Остава и Yettel да пуснат някой филмов канал, само за техните клиенти.
Аватар
yuliqn
500+
500+
Been thanked: 11 times

Мнение от yuliqn »

Вместо да пуснат фен ТВ,фен фолк и бг Мюзик чанел и още куп Бг тв и по яки те ми пускат излишни пълнежи !!!Докога?!
R1B1
500+
500+

Мнение от R1B1 »

yuliqn написа: ↑05 Дек 2025, 06:50те ми пускат излишни пълнежи !!!Докога?!

Докато има кой да им плаща. Но и за това има време да се поправи.
Филмови канали има десетки, само още един липсваше.

Защо не пуснат Eurosport 4K и History 2, които са супер популярни и всички нормални оператори ги имат?!
elman22
1000+
1000+

Мнение от elman22 »

R1B1 написа: ↑05 Дек 2025, 12:50 Докато има кой да им плаща. Но и за това има време да се поправи.
Филмови канали има десетки, само още един липсваше.

Защо не пуснат Eurosport 4K и History 2, които са супер популярни и всички нормални оператори ги имат?!
Поне да беше с качествени филми, а не със стари пълнежи. Относно Евроспорт 4K, искат поне 200 000 лева и явно това е причината да се дърпат.
R1B1
500+
500+

Мнение от R1B1 »

elman22 написа: ↑05 Дек 2025, 18:13Относно Евроспорт 4K, искат поне 200 000 лева

Не знам дали е истина. Първо, че такава сума е част от всеобхватен договор, който зависи от качествата на преговорния екип на оператора, второ - при другите оператори няма доказателство, че таксата е толкова голяма, при положение, че Eurosport 4K не е отделен в отделен пакет, по подобие на Макс Спорт или Диема Спорт, и трето - по-добре да махнат Макс Спорт пакета и да го заменят с Eurosport 4K.

Изображение
https://www.digi.ro/grila

Изображение
https://www.vivacom.bg/eon/eon-tv#

При Виваком даже е наличен в не най-високия пакет!
elman22
1000+
1000+

Мнение от elman22 »

А какво ако Евроспорт имат специална договорка с Виваком да се излъчва само там и затова на другите оператори дават космически цени, защото няма как да откажат?
R1B1
500+
500+

Мнение от R1B1 »

Едва ли е това - винаги и само с А1 има проблем и винаги те са онеправданите. Ако беше така, този "екзклузивитет" е вид нелоялна конкуренция и винаги може да се атакува в съда и отмени.
А и аз като клиент, какво ме интересува за проблемите на А1? Пускам си друг оператор и си свиркам.
Аватар
radiator
1000+
1000+
Has thanked: 7 times
Been thanked: 83 times

Мнение от radiator »

Може ли да повторите?

Ексклузивитетът е нелоялна конкуренция?

На коя планета? Когато две частни предприятия сключат договор, това си е между тези две частни предприятия.

Единствените събития, които трябва по закон да се предоставят свободно на всички граждани са събитията от световно значение, като Световна купа по футбол и Олимпийски игри. Всичко останало са сделки между частни предприятия и собственици на права.

Някои хора не са наясно и с това как работят правата. Националният отбор представлява държавата, но турнирът (например организиран от ФИФА или УЕФА) не е собственост на българската държава, съответно този, който организира турнира държи правата и решава как да се предоставят. Тези суми обикновено отиват за финансиране на турнирите и куп други неща.

В практиката има правила относно значими спортни събития, както написах по-горе, но това не променя факта, че БНТ или която и да било друга организация, която по български закон трябва да предостави събитието FTA, е възможно да заплати сума за права, която да покрие разходи по продукция и т.н.

И дума не може да става за нелоялна конкуренция. Това твърдение не го споменавайте пред някой, който специализира право, защото ще ви се изсмее. :Happy
Аватар
yuliqn
500+
500+
Been thanked: 11 times

Мнение от yuliqn »

Ама кабели могат да слагат както дойде... по добре че , много мой приятели се отказаха от операторите и това е.... :Happy :Drunk :Horray
furforan
100+
100+
Has thanked: 73 times
Been thanked: 15 times

Мнение от furforan »

yuliqn написа: ↑08 Дек 2025, 11:24 Ама кабели могат да слагат както дойде... по добре че , много мой приятели се отказаха от операторите и това е.... :Happy :Drunk :Horray
И аз съм от отказалите се от кабеляците ,единствено сателитните ми антени,са с кабел просто няма как ,но интернета ми е 5джи,нямам никакви оплаквания ,совен че трябва да го плащам :)
Абонат на YETTEL BULGARIA 5G .... Давам 50 лева на този който ,ми скъса кабела на безжичния интернет ! Благодаря за вниманието !
parksf
100+
100+
Been thanked: 10 times

Мнение от parksf »

И сега като спряха МТВ,очаква ли се да пуснат нещо или пак ''Очаквайте скоро.''
Публикувай отговор