DAB+ Новини - От Европа и света

Цифровото радиоразпръскване - скоро и в България
Публикувай отговор
Аватар
radiator
1000+
1000+
Been thanked: 46 times

Re: DAB+ Новини - От Европа и света

Мнение от radiator »

Алфа К2 Диг написа: 07 Мар 2025, 09:54
radiator написа: 05 Фев 2025, 22:43 Факт е, че България е назад с ДАБ. Не казвам нито за момент, че това е добре. Има обаче други примери в ЕС, по-специално Република Ирландия, където е взето абсолютно аргументирано решение да не се поддържа ДАБ мрежа и то е взето на държавно ниво с участие на индустрията - всички играчи, малки и големи. Представителите на туристическата общност могат да се запознаят със ситуацията в Република Ирландия, да разучат причините и да опитат да начертаят паралели не само с България, а и други държави, където ДАБ съществува, но реално почти само на книга.

Според вас това лоша новина ли е, и ако следваме примера на Ирландия, кога ще започне DAB+ излъчване и в България?
Не съм в позиция да кажа дали подходът към ДАБ в България е добър или лош, и съответно дали новината е добра или не.

Различните пазари имат различни особености. В Ирландия има причини ДАБ да не бъде приоритет и те са предимно социални - разделението на counties, като всяко от тези counties има свои собствени културни особености. Това важи и на тема спорт, която е много важна тема в Република Ирландия. Отделно присъства и усложнението с 6-те counties, които са в структурата на Обединеното кралство и се регулират от Ofcom и т.н.

Това, че може да се превключи на DAB+ в Ирландия не означава, че технологията ще бъде активно използвана. В момента няма такива индикации.

Относно България въпросът около инвестицията и лицензирането остава. Доколкото съм чувал, позицията на КРС е, че лицензирането стои с операторите на мултиплексите, като се игнорира факта, че 100% е необходимо лицензиране и на програмните оператори, тъй като ДАБ е свободна услуга с широк достъп и процес по лицензиране (или поне регистриране) е задължителен и заложен в ЗРТ.
Аватар
Atlantique
100+
100+
Has thanked: 102 times
Been thanked: 6 times
Обратна връзка:

Мнение от Atlantique »

Като се има предвид инвестицията в инфраструктура, и това че ще се наложи пълна замяна на всички радио приемници - за България може и да не е особено оправдано да преминава към DAB+.

Може да се има предвид и това, че единствения мултиплекс за телевизионни програми у нас не се използва пълноценно, а там има възможност за поне 6-10 радио програми с добро качество. Хората, които вече имат приемник за DVB-T, или съответен телевизор, могат да приемат ефирно и радио програми, без да се налага да инвестират допълнително по ок. 60-150 лв./бр. за DAB+ приемници.
(да не говорим и че над 90% от автомобилите у нас нямат DAB+ приемници, а автомобилът е едно от местата, където най-често се слуша ефирно радио)
tekotien
1000+
1000+
Has thanked: 144 times
Been thanked: 63 times

Мнение от tekotien »

Atlantique написа: 17 Апр 2025, 14:06 Като се има предвид инвестицията в инфраструктура, и това че ще се наложи пълна замяна на всички радио приемници - за България може и да не е особено оправдано да преминава към DAB+.

Може да се има предвид и това, че единствения мултиплекс за телевизионни програми у нас не се използва пълноценно, а там има възможност за поне 6-10 радио програми с добро качество. Хората, които вече имат приемник за DVB-T, или съответен телевизор, могат да приемат ефирно и радио програми, без да се налага да инвестират допълнително по ок. 60-150 лв./бр. за DAB+ приемници.
(да не говорим и че над 90% от автомобилите у нас нямат DAB+ приемници, а автомобилът е едно от местата, където най-често се слуша ефирно радио)
И аз отдавана съм казвал,че трябва да има БГ радиа на,двб-т това е по практично от всичко друго,всички ефирни цифрови преиемници,имат опция преминаване от ТВ на Радио канали.Така даже ще можем да правим записи от радиото с идеално качество на звука.
Ако приемате съвет ,подписвайте договор с оператор само за 1 година, никога не обединявайте различните оферти в 1 оферта, когато имате опция ползвайте предплатена услуга !
az
1000+
1000+
Has thanked: 13 times
Been thanked: 22 times

Мнение от az »

DAB са завръща в Португалия. Този път като DAB+. Без DAB (DAB+) в "Стара Европа" остана само Финландия.

https://www.worlddab.org/countries/portugal#news
R1B1
500+
500+
Has thanked: 35 times
Been thanked: 82 times

Мнение от R1B1 »

Atlantique написа: 17 Апр 2025, 14:06 Като се има предвид инвестицията в инфраструктура, и това че ще се наложи пълна замяна на всички радио приемници - за България може и да не е особено оправдано да преминава към DAB+.
Всички нови автомобили след 2020 г. са задължени по стандарт да притежават DAB+ съвместимост.

tekotien написа: 20 Апр 2025, 05:02 И аз отдавана съм казвал,че трябва да има БГ радиа на,двб-т това е по практично от всичко друго,всички ефирни цифрови преиемници,имат опция преминаване от ТВ на Радио канали.Така даже ще можем да правим записи от радиото с идеално качество на звука.

Не става, защото няма как да слушаш радио на телевизор. Грозно и тъпо е.
tekotien
1000+
1000+

Мнение от tekotien »

След като има опция да преввключиш от тв на радио,значи има как за мен би било удобно,защото ако искам да запиша нещо от радиото слагам флашка и готово,освен това ако искам мога да си включа външни колони от приемника да подам звук,мга да угася телевизора и пак да слушам,ти ако искаш слушай по друг начин.
Ако приемате съвет ,подписвайте договор с оператор само за 1 година, никога не обединявайте различните оферти в 1 оферта, когато имате опция ползвайте предплатена услуга !
R1B1
500+
500+
Has thanked: 35 times
Been thanked: 82 times

Мнение от R1B1 »

На мен ми се струва много сложно. Не казвам, че е невъзможно, но съм останал с впечатление, че хората се дразнят когато им се пусне само аудио на черен екран на телевизорите им.

По темата:

1. В Чехия:

Най-слушаната регионална радиостанция в региона ще започне да изключва FM предавателите; първите четири ще приключат след два месеца - 23.04.2025
Radio Proglas, в момента най-слушаната регионална станция в Чешката република, започва да намалява своята аналогова мрежа. През май и юни ще спре да излъчва на първите четири FM честоти. Този ход е свързан с дългосрочния преход към цифрово разпространение. Това е важен крайъгълен камък за цифровизацията на чешкото радио. Точният график показва, че първото предаване ще приключи в Žďár nad Sázavou на 31 май в 12:04. Същия ден предавателят в Jested в Либерец също ще замълчи, а именно в 21:15. Това ще бъде последвано от изключване в Písek (30 юни в 12:04) и České Budějovice (30 юни в 14:00). Всички тези локации принадлежат на оригиналните FM предаватели на Proglas, от които шест зони трябва да бъдат запазени.
https://digital.rozhlas.cz/nejposloucha ... cu-9456130

2. В Словения:

Словенската AKOS предоставя DAB+ лицензи на 24 програми - 21.04.2025 г. - AKOS (Агенция за комуникационни мрежи и услуги на Република Словения) Член на WorldDAB
AKOS – Агенцията за комуникационни мрежи и услуги на Република Словения – обявява успешното приключване на обществения търг за възлагане на 24 права за излъчване в DAB+ цифрово излъчване на цялата територия на Република Словения. На 5 юли 2024 г. агенцията публикува поканата за представяне на оферти, която беше разработена в два лота. Решението за възлагане на права за излъчване беше предоставено на 24 радиопрограми в цифрова технология за излъчване. Поканата за търг и разширяването на цифровите мрежи представляват решителна стъпка напред в развитието на словенското радио с цел цифровизация. Агенцията също така казва, че ще продължи да преследва цифровизацията на радиото в рамките на своите правомощия.
https://www.akos-rs.si/medijsko-sredisc ... rogramom-1

https://www.worlddab.org/news
elman22
1000+
1000+
Has thanked: 257 times
Been thanked: 102 times

Мнение от elman22 »

tekotien написа: 23 Апр 2025, 23:16 След като има опция да преввключиш от тв на радио,значи има как за мен би било удобно,защото ако искам да запиша нещо от радиото слагам флашка и готово,освен това ако искам мога да си включа външни колони от приемника да подам звук,мга да угася телевизора и пак да слушам,ти ако искаш слушай по друг начин.
Най-добре ще е да пуснат там БНР, Дарик, Фокус и някои музикални, като Витоша, Веселина, Меджик, Войс.
tekotien
1000+
1000+

Мнение от tekotien »

Само си мисля че ,първо трябва да пуснат на двб-т всички станции към БНР,и после частните,само не знам възрастните хора как ще ползват модерните техники,за тях ще е трудно,дори да имат даб+ радио и то ще им е трудно за ползване.
Публикувай отговор