Направи видео!Джорджи™ написа:Има скролващо се RDS в София. Но там, където е на-силно покритието.
Magic FM - Общи дискусии
- MCKristiyanPro
- 1000+

- Has thanked: 225 times
- Been thanked: 69 times
Re: Magic FM - Общи дискусии
> FM приемници <
TEF6686 with LNA, version 5.0, firmware version 1.18
RTL-SDR 3.0 with Telescopic Dipole
Lidl Silvercrest SWDR 500 C1
SONY DSX-A410BT
> FM приемници <
SONY DSX-A410BT
- MCKristiyanPro
- 1000+

- Has thanked: 225 times
- Been thanked: 69 times
Нямаш ли камера? Ако нямашеДжорджи™ написа:По-удачно е някой софиянец да снима видеа и да покаже скролващите RDSи на Magic FM и Радио Витоша.MCKristiyanPro написа:Направи видео!
> FM приемници <
SONY DSX-A410BT
> FM приемници <
SONY DSX-A410BT
- BigBrother
- 1000+

- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 58 times
Много безсмислен е РДСът им. При Войс, Витоша и Меджик редовно РДСът си забива на дадена песен и си стои информация само за нея и то с дни.
- nvr
- 1000+

- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 33 times
В други градове ще го пускат ли?Първоначално беше само в София,Пловдив и Габрово после и в други градове започна да излъчва.
Подкрепям стартирането на DAB+ излъчването в България
- nvr
- 1000+

- Has thanked: 176 times
- Been thanked: 33 times
ПП: Радиото се излъчва само в София, Пловдив, Габрово и Козлодуй
Подкрепям стартирането на DAB+ излъчването в България
- Halfdead
- 1000+

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 21 times
Днес следобед на честота 96,7 тръгна Меджик ФМ. Това му е РДС-информацията (леко странна поне за мен, забравили са да добавят FM към MAGIC
):
Eто го и „през очите" на пайнера в колата:
Интересното е че не излъчва от Хотел Ровно, но и не излъчва от РРС Новоселци. Не мисля че мястото е хотел Бонония защото нивата на прием щяха да са много по-високи. Съдейки по нивата, предполагам че локацията е белоградчишката кула?! След работа нарочно минах през Новоселци и бях сигурен че излъчва от там но уви при приближаване към РРС-то сигналът на 96,7 се скапва тотално заради хармониците на другите станции. Същото се случва с другите станции от Белоградчик както и с Авторадио и сръбските от Дели Йован и Тупижница.
Прилагам видео файл с 1:1 запис от ефира за да придобиете представа за звученето на новата станция за гр.Видин:
Ще видите че същите нива на прием имам на Енерджи от Белоградчик. Дори РТС 1 от Тупижница е с 10дб нагоре. Иначе в града 96,7 се приема абсолютно нормално, сигналът не пропада и не се губи. Може да е пък от нова точка в града, знам ли.
Правя тест на закъснението на аудиото спрямо софийският предавател на 92,4.
Eто го и „през очите" на пайнера в колата:
Интересното е че не излъчва от Хотел Ровно, но и не излъчва от РРС Новоселци. Не мисля че мястото е хотел Бонония защото нивата на прием щяха да са много по-високи. Съдейки по нивата, предполагам че локацията е белоградчишката кула?! След работа нарочно минах през Новоселци и бях сигурен че излъчва от там но уви при приближаване към РРС-то сигналът на 96,7 се скапва тотално заради хармониците на другите станции. Същото се случва с другите станции от Белоградчик както и с Авторадио и сръбските от Дели Йован и Тупижница.
Прилагам видео файл с 1:1 запис от ефира за да придобиете представа за звученето на новата станция за гр.Видин:
Ще видите че същите нива на прием имам на Енерджи от Белоградчик. Дори РТС 1 от Тупижница е с 10дб нагоре. Иначе в града 96,7 се приема абсолютно нормално, сигналът не пропада и не се губи. Може да е пък от нова точка в града, знам ли.
Правя тест на закъснението на аудиото спрямо софийският предавател на 92,4.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последно промяна от Halfdead на 17 Фев 2022, 09:55, променено общо 3 пъти.
Everybody has a radio. To listen to a radio is normal. To listen to a radio, that is far away from you is a DARE!
www.dxing.org - Форумът на България за DX-маниаци!
- Halfdead
- 1000+

Мистерията с този нов предавател (и по-точно локацията му) продължава.
Не е от кулата над Белоградчик защото нарочно карах по ул. Баба Вида, от която се вижда белоградчишката кула, но Меджик-а не беше с максимални стойности.
Не мисля да е от „високите блокове на Толбухин" - жк. Васил Левски 3 и 4 от където излъчва Енерджи на 93,6. Около блоковете излизат хармоници и сигналът на Меджик-а пропада на места.
Не е от Хотел Ровно защото в целия жк.Химик сигналът не е постоянен, а вкъщи на 200-300м. по въздух от хотела силата е само 67дб и нямам абсолютно никакви хармоници в банда както беше досега (с отсъствието на 96,7 Гама и 107,7 Фокус - още го няма).
Не е от Хотел Бонония от където излъчва Авто Радио на 101,8 поради същата причина както и с локацията на Енерджи 93,6.
Не е от РРС Новоселци поради отново същата причина. Сами може да се убедите във видеото колко силни са всички станции от РРС-то и как се приема Меджик на 96,7 там:
Забелязах че карайки в северните квартали на града (Панония, Гео Милев, Бонония, Акджамия) сигналът е практически максимален.
По радиото се върти джингъл „Меджик ФМ вече и във Видин на 96,7 Мегахерца!".
Не е от кулата над Белоградчик защото нарочно карах по ул. Баба Вида, от която се вижда белоградчишката кула, но Меджик-а не беше с максимални стойности.
Не мисля да е от „високите блокове на Толбухин" - жк. Васил Левски 3 и 4 от където излъчва Енерджи на 93,6. Около блоковете излизат хармоници и сигналът на Меджик-а пропада на места.
Не е от Хотел Ровно защото в целия жк.Химик сигналът не е постоянен, а вкъщи на 200-300м. по въздух от хотела силата е само 67дб и нямам абсолютно никакви хармоници в банда както беше досега (с отсъствието на 96,7 Гама и 107,7 Фокус - още го няма).
Не е от Хотел Бонония от където излъчва Авто Радио на 101,8 поради същата причина както и с локацията на Енерджи 93,6.
Не е от РРС Новоселци поради отново същата причина. Сами може да се убедите във видеото колко силни са всички станции от РРС-то и как се приема Меджик на 96,7 там:
Забелязах че карайки в северните квартали на града (Панония, Гео Милев, Бонония, Акджамия) сигналът е практически максимален.
Everybody has a radio. To listen to a radio is normal. To listen to a radio, that is far away from you is a DARE!
-
Студио UQ
- 500+

- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 83 times
Дано да е предвестник / знак, че се готвят за Magic Digital или Magic DAB+.Halfdead написа:Днес следобед на честота 96,7 тръгна Меджик ФМ. Това му е РДС-информацията (леко странна поне за мен, забравили са да добавят FM към MAGIC):
96,7 - MAGIC - UNID TX - 2022-02-16 - 67db.png
- BestRadio
- 1000+

- Has thanked: 405 times
- Been thanked: 271 times
- Обратна връзка:
Практиката е предавателите на радиостанциите от групата да са на едно място - в случая тези на Веселина и Витоша са в Новоселци.Забелязах че карайки в северните квартали на града (Панония, Гео Милев, Бонония, Акджамия) сигналът е практически максимален.
В посочения от теб район няма високи сгради, освен панелките на по осем етажа. Най-високите сгради в града са Общината, посочените блокове в ж.к. "Васил Левски" и хотел "Ровно", всяка останала сграда сама по себе си води до по-слабо покритие, дори в отделни части на самия град - а най-вероятно е така, както посочваш - щом на места се губи.
При обхода си в посочените северни квартали забеляза ли на някоя от по-високите сгради да е монтирана антенно-фидерна система, респективно някаква нова стоманена конструкция тип ''кула''?
Подобна е мистерията и с новите точки на излъчване на Фокус и Радио 1 в Асеновград...
-
viliqnkopetkov
- 100+

- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 68 times
Значи остава да е от сградата на община Видин, откъдето са DVB-T каналите, но не съм сигуренHalfdead написа:Мистерията с този нов предавател (и по-точно локацията му) продължава.
-
Студио UQ
- 500+

- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 83 times
Най-лесно е да им се обадите и директно просто да си ги попитате от къде излъчват. Какво толкова, вместо да се гадае.
- Halfdead
- 1000+

Отговор нямам засега.
Не е и от сградата на общината, на нея УКВ-антена няма и покритието на центъра не е отлично. Там е предавателя на цифровата ТВ.
Нови радиопредавателни антени не съм видял никъде, ще оглеждам пак.
Имам приемник с измерване на ниво-сигнал в децибели. Ще пробвам тези дни с него в колата из града, с прибрана антена. Така се надявам да разплета мистерията.
По ул. Баба Вида в кв.Калето и по ул.Дунавска в кв.Химик на места се опитва да пробие Дарик от Ябланица на същата честота поради чистия релеф в посоката и блоковете от другата страна.
Не е и от сградата на общината, на нея УКВ-антена няма и покритието на центъра не е отлично. Там е предавателя на цифровата ТВ.
Нови радиопредавателни антени не съм видял никъде, ще оглеждам пак.
Имам приемник с измерване на ниво-сигнал в децибели. Ще пробвам тези дни с него в колата из града, с прибрана антена. Така се надявам да разплета мистерията.
По ул. Баба Вида в кв.Калето и по ул.Дунавска в кв.Химик на места се опитва да пробие Дарик от Ябланица на същата честота поради чистия релеф в посоката и блоковете от другата страна.
-
opal67
- Нов

- Been thanked: 2 times
Здравейте , относно този странен предавател на MAGIG FM ...за град Видин да не би да излъчват от предавателя в Гъмзово ...където излъчва ..Хоризонт на 100 mhrz и затапиха румъското радио ...
- Halfdead
- 1000+

Оказа се точно така! Мистерията се разплете.opal67 написа:...да не би да излъчват от предавателя в Гъмзово ...където излъчва ..Хоризонт на 100 mhrz....
След още няколко обиколки на Видин, реших все пак да се „кача" до гъмзовския баир откъдето излъчва БНР Хоризонт на 100,0 ( http://www.predavatel.com/bg/9/bregovo#gamzovo ). Още щом хванах правата за първото село след Видин - Иново, сигналът на Меджик на 96,7 започна да се вдига постепенно и още тогава бях сигурен че съм на прав път. Като на разклона за ТВРС Гъмзово вече беше максимален. Засега остана въпросът дали излъчват от същото място откъдето излъчва и БНР-то ( мои снимки ТУК: https://dxing.org/viewtopic.php?p=4950#p4950 ) или от едно от двете жерета на същия хълм. Утре или вдругиден по светло ще погледна пак. Видео не съм правил защото вече беше пълен мрак.
Факт че гъмзовчани освен БНР на 100,0 както и безбройните сръбски станции и тези от Балота, ще могат да се насладят на музиката по Меджик ФМ с обикновено радио с телескопична антена (дори да е счупена).
- Halfdead
- 1000+

Докъдето Дарик от Яблацница и Вероника от София му позволят.
В Крайова се приема въпреки трудния релеф и силния ябланишки предавател на Дарик на същата честота:
Благодарности на колегата @Marsel90 за теста. Предавателите от РРС Новоселци са много по-слаби там.
В Крайова се приема въпреки трудния релеф и силния ябланишки предавател на Дарик на същата честота:
Благодарности на колегата @Marsel90 за теста. Предавателите от РРС Новоселци са много по-слаби там.