Новини около цифровизацията у нас
- tatarina
- 500+

- Been thanked: 10 times
Re: Новини около цифровизацията у нас
Не знам, но Фолклор тв е възстановен. Не знам какво означава това - нов лиценз, нови канали или DVB-Т 2 ще кажете вие знаещите.
Не искам да съм лош пророк но ако има проблеми с Интернет и спътници, то ще остане само наземната тв и радио.
Не искам да съм лош пророк но ако има проблеми с Интернет и спътници, то ще остане само наземната тв и радио.
-
YU1SMM
- Нов

- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 20 times
- Atlantique
- 100+

- Has thanked: 128 times
- Been thanked: 7 times
- Обратна връзка:
Фолклор тв продължава ли да се излъчва само за района на София, от регионалния мултиплекс на старата телевизионна кула ?
-
Nedyalko
- 500+

- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 94 times
Като гледам да, но не не знам едва ли ще пуснат национален мултиплекс, ако изкарват финансово.Atlantique написа: ↑20 Апр 2026, 17:12 Фолклор тв продължава ли да се излъчва само за района на София, от регионалния мултиплекс на старата телевизионна кула ?
- radiomanbg
- 1000+

- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 199 times
-
stankos
- 500+

- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Здравейте, събота бях на вилата в радомирско и понеже силен вятър ми бе разместил антената я препозиционирах на друго място. Дали заради това или нещо незнайно в резултат неще да ми отвори програмите на 27-ми канал. Приемника е Стронг по спомен 8202 , но не съм на 100% сигурен. Отчита 34 сила и 100 качество и черен екран. За 40-и канал е 80/100 и проблеми няма. Самия 27-ми "грейна" ненадейно преди около 2 години като преди това не е имало никакви индикации за сигнал. Чудя се дали някъде по Голо бърдо няма някъде нелегален ретранслатор, който в момента само предава без реално да ретранслира нищо, но пък имената на телевизиите са налични? Не се сетих да проверя за ЕПГ...

- Stani
- 1000+

- Has thanked: 240 times
- Been thanked: 187 times
Проблема е в слабия сигнал 34% или има отслабване на 27 канал, или имаш проблем с антената, прегледай си връзката горе на антената с кабела, също долу при приемника и цялостното състояние на кабела.
-
stankos
- 500+

Ако проблема е в кабела или антената ще имам проблем и с 40-ти канал, а там сила/качество е 80/100. Може би трябва да я върна на старата позиция и да усиля стойката !?!
-
Nedyalko
- 500+

- Has thanked: 67 times
- Been thanked: 94 times
Ако 40-ти канал е 80/100, кабелът и антената почти сигурно са ОК.
Проблемът е най-вероятно:
насочване на антената или
различна честота/отражения за другия мултиплекс
Да — върни старата позиция и тествай, това е правилният ход.
Проблемът е най-вероятно:
насочване на антената или
различна честота/отражения за другия мултиплекс
Да — върни старата позиция и тествай, това е правилният ход.
- Stani
- 1000+

Да, възможно е и промяната на мястото да е причината, върни я на старото място за да видиш дали ще изкочи сигнала. Мощността на 27 канал е по-малка и е нормално силата на сигнала да е с по-малки стойности.
-
stankos
- 500+

Смених позицията на антената и в резултат имам сила/качество на 40-ти канал 91/100, а 27 вече го няма никакъв. Преди в тази позиция и завъртяна на обратно закачаше и Бесната кобила!
Антената е подобна:
https://mladtehnik.com/golqma-vynshna-a ... -uhf-dvb-t
На 1 метър от нея има такъв усилвател:
https://steinberger.bg/product/3752/u-l ... y-006.html
Този 27-ми канал се появи изненадващо и изчезна също толкова изненадващо....
П.П. Обърнах антената в обратната посока и Бесната кобила "светна", но пак няма никаква следа от 27-ми канал!
Антената е подобна:
https://mladtehnik.com/golqma-vynshna-a ... -uhf-dvb-t
На 1 метър от нея има такъв усилвател:
https://steinberger.bg/product/3752/u-l ... y-006.html
Този 27-ми канал се появи изненадващо и изчезна също толкова изненадващо....
П.П. Обърнах антената в обратната посока и Бесната кобила "светна", но пак няма никаква следа от 27-ми канал!
- veniotr
- 100+

- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 30 times
Къде по радомирско ловиш 27канал? На Кленовик се хваща стабилно но антената иска малко по на високо да е.stankos написа: ↑18 Май 2026, 12:48 Здравейте, събота бях на вилата в радомирско и понеже силен вятър ми бе разместил антената я препозиционирах на друго място. Дали заради това или нещо незнайно в резултат неще да ми отвори програмите на 27-ми канал. Приемника е Стронг по спомен 8202 , но не съм на 100% сигурен. Отчита 34 сила и 100 качество и черен екран. За 40-и канал е 80/100 и проблеми няма. Самия 27-ми "грейна" ненадейно преди около 2 години като преди това не е имало никакви индикации за сигнал. Чудя се дали някъде по Голо бърдо няма някъде нелегален ретранслатор, който в момента само предава без реално да ретранслира нищо, но пък имената на телевизиите са налични? Не се сетих да проверя за ЕПГ...
![]()
-
stankos
- 500+

Киселичка махала близо до Копаница. Понеже там никога не е имало и следа от сигнал излъчван от Копитото, а преди около 2 години най-изненадващо грейна 27-ми канал бях силно изненадан. Сега със също толкова внезапното му изчезване съм сигурен, че сигнала е бил плод на нелегален ретранслатор нейде от билото на Голо бърдо.
- Stani
- 1000+

Не, просто са намалили сигнала и са направили корекция на диаграмите на излъчване на Копитото и старата кула.
-
stankos
- 500+

Тъй като в момента няма никаква следа от сигнал едва ли е само намалена силата му. По-правдоподобно звучи корекция на диаграмата, но тогава и сигнала в Кленовник би трябвало да изчезне! Колегата да сподели как е сигнала при него.
- Stani
- 1000+

-
nradkov
- 500+

- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 9 times
Първо никой не пипа никакви диаграми и т.н.
Второ, не може с хоризонтална антена да се гледа от голяма дистанция вертикален сигнал.
Трето, антената и усилвателя са гола вода.
Четвърто, трудно в Радомир да се гледа Копитото и Бедна
с една антена.
Изводи, нова яги антена насочена вертикално на север с истински усилвател, не като този боклук от Конрад, като например Тера. Ако искаш да гледаш едновременно без да махаш и слагаш кабели сърбите, се взима канален смесител. Такива смесители се поръчват от teroz.cz.
Второ, не може с хоризонтална антена да се гледа от голяма дистанция вертикален сигнал.
Трето, антената и усилвателя са гола вода.
Четвърто, трудно в Радомир да се гледа Копитото и Бедна
Изводи, нова яги антена насочена вертикално на север с истински усилвател, не като този боклук от Конрад, като например Тера. Ако искаш да гледаш едновременно без да махаш и слагаш кабели сърбите, се взима канален смесител. Такива смесители се поръчват от teroz.cz.
-
stankos
- 500+

Питането е не как да хвана 27-ми канал, а как 2 години съм го гледал с тази антена и усилвател!?! И то гледал без прекъсвания и пикселизиране не само със Стронга, а също с едно комбо китайче и дърт Оптикум. Аз нямам логично обяснение освен посоченото по-горе в темата! Дори преди години със съфорумника Палман тествахме негова канална Яги антена за 27-ми канал и неговия Стронг 8601 и тогава заковахме отразен сигнал от Бесната кобила, но от Копитото нищо не излезе. Сега разбра ли?